A Barokk Randevú a Heureka Music Agency saját minifesztiválja, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre, és - ahogy a Zenei barangolások ínyenceknek alcím is mutatja - más műfajok felé is kitekint.

A koncertsorozat 2020-ban is a Gödöllői Királyi Kastélyban nyitja meg kapuit augusztus 14-én. A háromnapos rendezvényen angol barokk zeneszerzők - Henry Purcell, John Dowland, G. Fr. Händel remekművei mellett a magyar magyar barokk muzsika zenetörténeti jelentőségű darabjából, Esterházy Pál: Harmonia caelestis c. alkotásából is hallhatunk részleteket, újragondolt, egyedi formában, Prima Primissima- és Artisjus-díjas művészek előadásában.
A fesztiválon közreműködik – többek között – a Swing à la Django zenekar, Tompos Kátya, ifj. Sárközy Lajos hegedűművész, a Heureka Pop Orchestra, Csereklyei Andrea, Balogh Eszter, Csapó József, Najbauer Lóránt, Varga Donát, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. A két szecenikus előadás fiatal rendezői: Philipp György és Dénes Viktor.


A hagyományos fesztiválokkal szemben egy olyan különleges komolyzenei koncertsorozattal várjuk a hallgatókat, amelyet a szervezők és a fellépő művészek barokk zene iránti szeretete hívott életre, és ahol a korabeli társasági élet hangulatát idézzük fel. A fesztivál célja, hogy minőségi klasszikus zenei élményt nyújtson látogatóinak, főúri módon berendezett helyszíneken, rendkívüli igényességgel összeállított barokk zenei programmal.

 

 

Műsor

2020. augusztus 14. 16:00

Kávéházi barokk mini koncertek
Kastély Kávézó

 Korabeli angol barokk művek a Budafoki Dohnányi kamarazenekar előadásában. 

 

2020. augusztus 14., 19:00

Harmonia Caelestis
Barokk Színház

Felolvasószínház és koncert Esterházy Pál azonos című vallásos énekgyűjteménye és Esterházy Péter azonos című regényének részleteivel.


A Harmonia caelestis („Mennyei harmónia”) egy 55 kantátából álló gyűjtemény, melyet galántai herceg Esterházy Pál (1635–1713) komponált. A mű, amely 1711-ben jelent meg, a magyar barokk zene zenetörténeti jelentőségű alkotása.[1] A mű hagyományos magyar és német dallamokat is felhasznál. Minden kantáta egy tételből áll. A kantáták szólóra (a legtöbbjük egyre, bár néhány duett is található közöttük), kórusra és zenekarra (brácsa, violone, hárfa, fagott, theorbo, hegedűk, fuvola, trombita, orgona és üstdob) íródtak. Esterházy Péter 2000-ben megjelent, Harmonia caelestis című regénye a zeneműről kapta címét. 

Énekesek: Csereklyei Andrea, Balogh Eszter, Csapó József, Najbauer Lóránt
Rendező, felolvasó: Dénes Viktor
Zenei vezető: Philipp György
Közreműködnek a Heureka Pop Orchestra művészei
Vezényel: Philipp György

 

2020. augusztus 15., 17:00

Henry Purcell: Dido, Aeneas
Barokk Színház

Elmúlásjáték két képben és három színben


Tetteinknek gyakran egész életünkre kiható következményei vannak. Egy rosszkor kiejtett szó, vagy nem talált tárgy rossz útra vihet, vagy épp jobbra, mint amin azelőtt jártunk. Dido és Aeneas szerelme lángoló és tabukkal terhelt. Amit a királynő nem mond ki, Aeneas megteszi. Ami miatt egyikük szenved, a másik félreérti. Purcell különös zenéje egyik részről a Britteni módon pedagógiai, másrészt elemzi ezt a rövid, de fordulatos szerelmi harcot. Azok a közhelyek, amik idevágnak, mind igazak: a szerelem erős mint a halál. A szerelem múlandó, a halál maradandó...Előadásunkban kettejük világába semmi és senki sem férkőzhet, a jó vagy rossz szándékok, amik a két főszereplő tetteit alakítják, leginkább gondolatok maradnak. Személyes történetünknek is része az előadás, mivel a két főszereplő a való életben is szerelmespár, ugyanolyan bonyolult belső történetekkel, mint az opera szereplői.

Dido: Csereklyei Andrea
Aeneas: Varga Donát
Udvahölgyek, boszorkányok: Zombori Zsanett, Losonczki Andrea
Főboszorkány: Philipp György
Zenei vezető: Palojtay János
A rendező munkatársa: Mátrai Diána
Rendező: Philipp György

 

2020. augusztus 15., 19:30

Bachtól Djangoig
Lovarda

A Swing á la Django nagykoncertje

A Swing à la Django zenekar tavalyi teltházas Bachtól Djangoig c. koncertjének sikerén felbuzdulva, idén Tompos Kátyával és ifj. Sárközy Lajos hegedűművésszel lép színpadra és dolgozza fel a legismertebb barokk dallamokat a swing, a bossa nova, a latin zene és a francia sanzon műfajaiban kalandozva, egy nagyszabású egész estés koncerten. A felejthetetlen zenei élményt és a tökéletes nyár esti kikapcsolódást a műfaji sokszínűség mellett a kiváló zenészek virtuóz játéka, valamint a Gödöllői Királyi Kastély varázslatos hangulata is garantálja.
Sztárvendégek: Tompos Kátya és ifj. Sárközy Lajos hegedűvirtuóz

 

2020. augusztus 16., 16:00

The lowest Trees has tops
Kastély Kávézó

Dalest John Dowland lantkíséretes dalaiból

Dowland saját korában virtuóz lantjátékáról várt ismertté és kedveltté Európában, ismertebbé, mint hazájában. Nagyszámú zeneművet, főleg táncdarabokat szerzett lantra, de vallásos zenéket, zsoltárokat is írt. Legkiemelkedőbb és legmaradandóbb műfaja azonban az air, a lanttal kísért dal volt. Ebből négy gyűjteménye is megjelent még életében. Kávéházi kamarazene hagversenyünk ezekből válogat.

Philipp György – ének
Tokodi Gábor – lant, barokk gitár

 

2020. augusztus 16., 19:00

Megérthető zene / G. Fr. Händel: Izrael Egyiptomban 
Lovarda 

A művet ismerteti: Hollerung Gábor
Közreműködik: a Budafoki Dohnányi Zenekar kamarazenekara
Koncertmester: Berán Gábor

 


Facebook

 

 

 

 

Referenciák

Kapcsolat

LOMBOS Pál

ügyvezető igazgató, művészeti vezető
+36 30 47 67 464
p.lombos@heurekamusic.com

GÁLL Franciska

Office Manager, Booking
+36 20 381 8663
f.gall@heurekamusic.com

MARTYIN Nikolett

Booking
+36 70 339 1568
n.martyin@heurekamusic.com