Szirtes Edina „Mókus” egyedi színfolt a magyar zenében, versfeldolgozásaira, looperes koncertjeire, önálló projektjeire és formációira érdemes odafigyelni.

A produkció alapjául Kodály Zoltán Mátrai képek című műve mellett a közeli és távolabbi népek folklór kincsestára szolgál, de nem eredeti formában, hanem kizárólag az irántuk érzett rajongásból született darabok által.

A zene egytől egyig saját kompozíció, instrumentális mű vagy dal. Amiből táplálkozik, az a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága, mélységes gondolatisága, amelyet az “újrazenésített” magyar népdalszövegek elevenítenek fel, valamint a Balkán vagy a kisebbségi népek zenéjének lüktetése, páratlan ritmikája, lendülete. Ebben a hangszerelésben a szimfonikus zenekar ugyan olyan fontosságú része a zene megszólaltatásának, mint a szólisták. Nem valami színezék, vagy “zenei hátsó szándék”. A virtuóz témákat a zenekar tagjai együtt játsszák a szólistákkal. Ebből emelkednek ki improvizációs részekkel, egyéni díszítéssel az elől állók, akik mind a magyar népi zenekarból jól ismert hangszerek úgy, mint tárogató, paraszt furulyák, ütőhangszerek, hegedű, citera, cimbalom mesterei. A hangszer összeállításból már következtetni lehet egy igazán ritka és példátlan megszólalásra. Azt mondják majd világzenei koncert, de igazából a világból merített érzelmek, gondolatok, vágyak hangokkal való megelevenítése lesz, egy régi, igaz történet nyomán, valódi Mesterektől tanulva, azok szellemi örökségét folytatva.

 


Facebook

Referenciák

Kapcsolat

LOMBOS Pál

ügyvezető igazgató, művészeti vezető
+36 30 47 67 464
p.lombos@heurekamusic.com

GÁLL Franciska

Office Manager, Booking
+36 20 381 8663
f.gall@heurekamusic.com

MARTYIN Nikolett

Booking
+36 70 339 1568
n.martyin@heurekamusic.com